Građa i funkcija limfnog sustava

Autor: Tamara Šperanca, bacc. physio.

Limfni sustav se sastoji od limfnih žila koje skupljaju i transportiraju limfu, te od limfnog tkiva. Limfni organi uključuju koštanu srž, timus, limfne čvorove, slezenu, krajnike i limfne vodove. Tkiva se opskrbljuju kisikom i hranjivim tvarima koje difuzijom iz kapilara prelaze u susjedne stanice. Dok krv teče kroz kapilare dio krvne plazme prolazi kroz stjenke kapilara u međustanične prostore. U isto vrijeme, u tekućinu međustaničnih prostora iz stanica izlaze proizvodi metabolizma, ugljik dioksid i štetne tvari. Dio prelazi izravno u krvne kapilare, a dio ostaje u međustaničnoj tekućini i iz nje otječe limfom. Nepostojanjem limfnog sustava, višak vode, bjelančevina i proizvoda metabolizma nakupljao bi se u tkivima što bi rezultiralo naticanjem, a na kraju i nekrozom tkiva (Wittlinger i Wittlinger, 2004.).

Limfa

Limfa je bezbojna/blago žuta tekućina sličnog sastava kao krvna plazma, ali sadrži više bjelančevina i masti. Nastaje cijeđenjem krvi kroz stjenke krvnih kapilara, te se stvara u međustaničnom prostoru i ulazi u limfne kapilare. Limfa teče samo u jednom smjeru zbog zalistaka koji ne dopuštaju vraćanje. Za protok limfe su ključni zalisci i pulsiranje arterija te kontrakcije mišića. Sastoji se od proteina, vode, mineralne soli, metabolički obrađene masnoće, limfocita, oštećenih stanica, mikrofaga, makrofaga, raspadnih i ostalih stranih tvari.

Limfni čvorovi

Limfni čvorovi su organizirane nakupine limfatičnog tkiva. Dugački su 2-30 mm. Mogu biti ovalni, okrugli, graholiki ili bubrežasti. Smješteni su uz tok limfnih žila. Nalaze se u abdomenu, pazusima, preponama i vratu. Stvaraju limfocite i imaju ulogu biološkog filtra limfe. Okolno vezivno tkivo štiti gustu filtarsku mrežu unutar čvorova. Postoji oko 600 limfnih čvorova u tijelu, od toga 160 samo u regiji vrata (Wittlinger i Wittlinger, 2004.).

Normal Lymph Node

Normal Lymph Node (Photo credit: euthman)

U limfnim čvorovima se prepoznaju i uništavaju mikroorganizmi. Iz limfnih čvorova limfa putuje prema većim limfnim vodovima i ulijeva se u prsni limfni vod i desni limfni vod koji limfu posredno izlijevaju u gornju šuplju venu.Limfni čvorovi vrata i glave nalaze se ispod čeljusti, u vratu i zatiljku. Limfni čvorovi ekstremiteta se nalaze u blizini zglobova. Na ruci se nalaze u lakatnoj jami i pazuhu, dok se na nozi nalaze u ingvinalnom području i zakoljenoj jami.

Ann Arbor Hodgkin's Lymphoma; Lymph Node Regions

Ann Arbor Hodgkin’s Lymphoma; Lymph Node Regions (Photo credit: Wikipedia)

Limfni putevi

Postoje  dva glavna limfna voda u ljudskom tijelu; prsni limfni vod i desni limfni vod.

Ductus thoracicus ili prsni limfni vod zajedno sa cisternom chyili tvori najveće limfno stablo ljudskog tijela. Dug je oko 36-45cm, a promjera između 1-5mm. Skuplja limfu iz obje noge, abdomena, lijevog dijela prsnog koša, srca, lijevog plućnog krila i lijeve strane glave i vrata te lijeve ruke.
Ulijeva se u lijevi venski kut-terminus, koji predstavlja kut gdje se spajaju vena subclavia i vena jugularis interna sinistra. Dijeli se na abdominalni, torakalni i cervikalni dio.

Ductus lymphaticus dexter ili desni limfni vod dugačak je od 1-1,5cm. Skuplja limfu sa desne strane thoraksa, desne strane glave i vrata i desne ruke. Nalazi se na uglu između vene jugularis interne dexter i vene subclavie dexter. Ulijeva se u desni venski kut.

The thoracic and right lymphatic ducts.

The thoracic and right lymphatic ducts. (Photo credit: Wikipedia)

Limfne žile

Limfne žile prema funkciji i građi dijele se na kapilare, pretkolektore, kolektore i ductuse.

Limfne kapilare šire su od krvnih kapilara jer su prilagođene za apsorpciju velikih molekula i nemaju zaliske. Stijenka se sastoji od ravnih endotelnih stanica koje se preklapaju, otvaraju i zatvaraju prema potrebi poput treptajućih krila. S okolnim tkivom povezuju ih sidreni filamenti. Povećanjem intersticijske tekućine izaziva se povlačenje sidrenih filamenata te se otvaraju pore. Na taj način se poboljšava pasivni dotok limfe u limfne kapilare.

Pretkolektori predstavljaju povezanost između kapilara i kolektora (Zuether, 2005.). Za razliku od limfnih kapilara, pretkolektori imaju zaliske. Građa stijenke je poput građe kolektora. Apsorbiraju tekućinu poput kapilara, ali nalikuju i transportnim žilama.

Kolektori su transportne limfne žile. Građeni su poput vene, nalikuju venama, ali imaju tanju stjenku. Imaju zaliske koji se nalaze na svakih 0,6-2 cm u kolektorima. Dio između proximalnog i distalnog zaliska se naziva limfangion.

Deep lymph nodes and vessels of the thorax and...

Deep lymph nodes and vessels of the thorax and abdomen (diagrammatic). (Photo credit: Wikipedia)

Limfne međe

Područja površinskog limfnog sustava podijeljene su limfnim međama. Vertikalna i transverzalne lifmne međe dijele trup na četiri kvadranta.

Medijalno-sagitalna (vertikalna) međa dijeli trup na lijevu i desnu polovicu, povezuje vrh glave s perineumom s prednje i stražnje strane.

Gornja transverzalna međa dijeli područje vrata i ramena od ruke i prsnog koša; od incisure jugularis lateralno prema akromionu i nastavlja se posteriorno do kralješnice u razini između C7 i Th2.  Donja transverzalna međa dijeli gornji i donji dio trupa; od pupka prema kaudalnom dijelu rebara  do kralješnice (Zuther, 2005.).

Slični postovi:

Literatura:

  1. Wittlinger, G., Wittlinger H. (2004.): Textbook of Dr.Vodder’s Manual Lymph Drainage. Seventh edition. Thieme Stuttgart, New York.
  2. Zuther, J.E. (2005.): Lymphedema Management: The Comprehensive Guide for Practioners. Thieme Medical Publishers,Inc., New York

3 misli o “Građa i funkcija limfnog sustava

  1. Povratni ping: Limfedem | fizioterra

  2. Povratni ping: Tehnika ručne limfne drenaže | fizioterra

  3. Povratni ping: Primjena ručne limfne drenaže u fizioterapiji | fizioterra

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s