Fizioterapijska skrb visoko rizičnih trudnoća

Autor: Gordana Turković, bacc. physioth.

Visoko rizična trudnoća  identificirana je  kao stanje gdje faktori  majke ili fetusa mogu negativno utjecati na sam  ishod trudnoće. Sustav za identifikaciju ovih rizičnih čimbenika mnogo je puta  pomogao u  izbjegavanju nepovoljnih ishoda. Neki čimbenici, kao što su dijabetes, Rh imunizacije, već postojeći srčani problemi, kronične bolesti, invalidnosti ili trudnoća suviše mladih trudnica može se identificirati prije začeća i tijekom prvog tromjesečja, a kontrolom tih faktora rizika smanjuje se mortalitet i morbiditet majke i djeteta. No, u drugim slučajevima, rizični čimbenici mogu se razviti kao napredak trudnoće, kao što su problemi  vezani uz  višeplodnu trudnoću, preeklampsije i hipertenzije.

Opći razlozi visokorizičnih trudnoća

Postoje mnoge kategorije trudnoća koje spadaju u definicije širokog spektra visokog rizika od strane porodničara. Mnoge pacijentice imaju bolesti ili poteškoće koje ih stavljaju u rizičnu skupinu na samom početku, dok druge pacijentice započinju s normalnom trudnoćom u čijem toku  razviju rizične čimbenike koji ugrožavaju mogući uspjeh trudnoće. Ovdje ćemo razmotriti fizioterapijsku skrb o ženama čije su trudnoće visokog rizika nastalog za vrijeme same trudnoće, jedinstveni aspekti trudnoća vrlo mladih djevojaka i žena koje su trudne a ujedno su i osobe s invaliditetom ili boluju od kroničnih bolesti.

Opstetričar ili babica određuju razinu aktivnosti za rizičnu  pacijenticu  a fizioterapeut može pomoći pacijentici  na način da ju nauči kako da  živi unutar tih ograničenja. Mirovanje je propisana za 18,2% visoko-rizičnih trudnica. Razlozi za mirovanje su: prijevremeni porod, prerane  rupture membrana, poremećaji vezani uz plodnu  vodu, placentne  abnormalnosti, trudnoće sa  hipertenzijama , plućni edem, kardiomiopatija i višeplodna trudnoća.

Ograničenja aktivnosti će produžiti trudnoću i smanjiti rizik za majku i fetus.

Klasifikacije  ograničenja u krevetu su navedeni u tablici.

Ograničenja u krevetu kod rizične trudnoće

Uloga fizikalne terapije u visoko rizičnim  trudnoćama

Fizioterapeutska uloga u tretmanu visoko rizičnih žena je da ju procijeni unutar njezinih ograničenja, propiše određene vježbe ili pozicije, osigurati joj  da može završiti svoj ​​režim bez opasnosti za sebe, fetus ili trudnoću. Fizioterapeut joj  može dati  podršku u kriznim situacijama, uputiti ju u tehnike smanjenja stresa, ponuditi joj razumijevanje obitelji oko njezinih ograničenja, kreativne uzorke strategija suočavanja sa stresom kao i samu podršku.

Woman pregnancy month by month.

Woman pregnancy month by month. (Photo credit: Wikipedia)

Visoko rizične pacijentice na ograničenjima će biti u bolnici ili kod kuće. Zbog mnogih ograničenja koja se mogu postaviti visoko rizičnim trudnicama, fizioterapeut može biti odličan pomagač  ženama pri  prilagodbama, udobnosti i uspješnom ishodu trudnoće.

Fizioterapeut procjenjuje trudnicu u mirovanju  s više ograničenja / kontraindikacija od obične trudnice.

Kontraindikacije

Treba izbjeći:

 1. Pozicije koje uključuju abdominalne kompresije od  sredine do kraja trudnoće
 2. Pozicije koje se održavaju u ležećem položaju duže od 3 minute nakon četvrtog mjeseca  trudnoće.
 3. Pozicije u kojima  je stražnjica položena više od prsa.
 4. Pozicije koje naprežu  dno zdjelice i trbušne mišiće.
 5. Pozicije koje potiču snažno istezanje adduktora zgloba kuka.
 6. Pozicije koje uključuju brze i nekontrolirane pokrete odskakanja ili ljuljanja.
 7. Pozicije inverzije.
 8. Korištenje topline dubokog  modaliteta ili električne stimulacije.

Često je odmor najbolji razlog sprječavanja prijevremenog poroda. Kontrakcije maternice mogu krenuti kod previše uspravnih aktivnosti, valjanja ili prilikom sjedenja s previše trbušne kontrakcije. Procjena mora biti individualna, po mjeri  žene i njezinih ograničenja. Sve informacije koje su nam potrebne za procjenu moguće je dobiti dok je trudnica u ležećem položaju na boku.

Mirovanje može smiriti nuspojave aktivnosti maternice, ali istovremeno usporiti protok krvi do ekstremiteta, što povećava rizik od duboke venske tromboze i atrofije mišića.

Pregnancy

Pregnancy (Photo credit: jess.g.)

Ciljevi fizikalne terapije za majke u mirovanju uključuju:

 • Smanjiti rizik od tromboze
 • Ublažiti fiziološki efekt strogog mirovanja
 • Održavati protok krvi kroz maternicu
 • Poboljšati posturu
 • Podučiti trudnicu biomehanici  tijela
 • Podučiti trudnicu kako odabrati udoban položaj
 • Podučiti trudnicu relaksirajućim  tehnikama
 • Izbjegavanje povećanja intraabdominalnog tlaka
 • Izbjegavanje pojačanih abdominalnih kontrakcija
 • Procjena  potpore
 • Očuvanje energije
 • Poboljšanje tonusa
 • Povećanje dobrog osjećanja
 • Suradnja sa ostalim zdravstvenim djelatnicima (npr. nutricionista, psihologa)
 • Objasniti važnost vježbanja nakon poroda

Uzorak vježbi za visoko rizične trudnice nalazi se  u tablicama.

Vježbe za visoko rizične trudnice

Vježbe za visoko rizične trudnice

Vježbe za visoko rizične trudnice

Pozicioniranje

Zbog mnogo  sati provedenih u krevetu u ležećem položaju na boku, korištenje potpore od ključne je važnosti za udobnost  visoko rizične majke. Ležanje na lijevom boku  se preporučuje  radi izbjegavanja pritiska na  mjestu vena Cave. To  uključuje ​​dva jastuka između koljena radi  održavanja  ravnine između kuka,  koljena i stopala, zatim  jedan jastuk ispod trbuha, kako bi kralježnica bila u pravilnom položaju s podrškom prema glavi, tako da majka može čitati, gledati TV ili razgovarati bez naprezanja  vrata. Također je moguće i ležanje na desnom boku uz istu potporu jastuka  kao i pri ležanju na lijevom boku.

Visoko  rizična  majka prolazi kroz četiri faze na putu do uspješnog majčinstva. Prvo ona mora prihvatiti status visokog rizika, onda prihvatiti neizvjesnost trudnoće, a zatim prilagoditi se  mogućnosti gubitka i konačno priprema za majčinstvo.

Ono može biti  potrebno  kao i/ili kod žena koje imaju veliki  rectus diastasis, kada treba  nositi potporni  steznik za trbuh, tako da se ona može saviti bez da  koristi trbušne mišiće. Ovakva će joj potpora biti od pomoći u vidu smanjenja opterećenja na maternicu te smanjenja mogućnosti pokretanja uterine kontrakcije.

Sleep-During-Pregnancy

Sleep-During-Pregnancy (Photo credit: Adams999)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s