Plantarni fascitis – fizioterapija

Autor: Maja Kranjčec, bacc. physioth.

Plantarni fascitis je sindrom prenaprezanja koji se manifestira jakom boli u području donjeg dijela petne kosti i/ili uzduž medijalnog uzdužnog svoda stopala. Iako se u prošlosti smatralo da je riječ o upalnom procesu (dodatak -itis upućuje na upalno zbivanje), noviji znanstveni radovi dokazuju da je riječ o degenerativnom procesu.

Anatomija

Plantarna fascija smještena je ispod kože na tabanu i od nje odijeljena slojem masnog tkiva. Sastoji se od tri dijela: srednji, medijalni i lateralni. Najvažniji dio je srednji, koji polazi s medijalnog dijela petne izbočine te se razdvaja u pet tračaka. Tračci se hvataju na baze proksimalnih članaka prstiju.

Anatomical diagrams illustrating the component...

Anatomical diagrams illustrating the components of the plantar fascia. (Photo credit: Wikipedia)

Uloge fascije za vrijeme hoda:

 • Efekt apsorpcije mehaničke energije(engl. „shock absorbing efect“) – pri dodiru stopala s podlogom fascija se rasteže zbog dorzalne fleksije u gležnju i istodobne ekstenzije proksimalnih falangi prstiju. Time se stabiliziraju metatarzalni zglobovi te se stopalo priprema za apsorpciju reaktivnih sila podloge.
 • Efekt dizalice (engl. „windlass effect“) – za vrijeme odraza noge od podloge, težina tijela se prenosi na prednji dio stopala uzrokujući podizanje pete uz ispružanje prstiju. Pri tome dolazi do pasivnog istezanja fascije koja podiže uzdužni luk stopala radi pripreme za odraz.
The effect of dorsiflexing the toes on arch he...

The effect of dorsiflexing the toes on arch height (A).The windlass mechanism (B). (Photo credit: Wikipedia)

Nastanak plantarnog fascitisa

Zbog dugotrajnih ponavljajućih opterećenja plantarne fascije dolazi do mikroruptura a u završnoj fazi i do djelomične i/ili potpune rupture fascije blizu njenog polazišta na petnoj kosti. Mehanička sila nadvladava sposobnost cijeljenja tkiva.

Uzroci

Vanjski:

 • Neprikladna obuća: istrošena koja dovodi do pretjerane pronacije stopala, obuća koja ne podupire dobro uzdužni svod stopala, “pretvrda” obuća koja ne dozvoljava normalne kretnje stopala
 • Greške u treningu (nagla promjena u intenzitetu, trajanju ili učestalosti, trčanje po neravnom terenu)

Unutarnji:

 • Poremećaji biomehanike stopala (naglašena pronacija)
 • Udubljeno stopalo
 • Skraćena Ahilova tetiva
 • Izrazito spušteno stopala (pojačano istezanje plantarna fascija koja  ima malu mogućnost prilagodbe na povećana rastezanja).

Plantarni fascitis je čest nakon loše provedenog liječenja uganuća gornjeg nožnog zgloba kada nije provedeno jačanje muskulature. Preslabi peronealni mišići neadekvatno podupiru svod stopala što dovodi do prekomjernog naprezanja fascije i nastanka plantarnog fasciitisa.
Pretilost je predisponirajući faktor (BMI veći od 30).

Incidencija

Pojavljuje se između 40 i 60 god., podjednako u muškaraca i žena, najčešće unilateralno (u 15% bilateralno). U populaciji sportaša plantarni fasciitis najčešće nalazimo u trkača dugoprugaša, no može biti prisutan u svih sportaša koji trče i skaču (tenisači, košarkaši, plesači).

Klinička slika

Do pojave plantarnog fascitisa obično dolazi u središnjem dijelu fascije, uz njezino polazište s petne izbočine. Javlja se bol u stopalu, odnosno plantarnom dijelu petne kosti. Izuzetno rijetko se nalazi oteklina.

Dijagnoza

Postavlja se na temelju anamneze i kliničkog pregleda. Točka najjače boli je medijalni nastavak petne kvrge. Bol se pojačava pasivnim rastezanjem fascije. Do pojačanja boli dolazi kod izvođenja testa pasivne dorzifleksije palca (sa ili bez istodobne dorzifleksije stopala) zbog istezanja fascije. Pacijenti se obično žale na vrlo jaku bol ujutro nakon ustajanja i nakon dužeg mirovanja, koja nestaje nakon nekoliko koraka.
Stopalo se tijekom noći nalazi u položaju plantarne fleksije te su plantarna fascija i Ahilova tetiva su skraćene. Nakon ustajanja dolazi do naglog rastezanja tih tkiva što rezultira jakom boli.
Na RTG snimkama često se može primijetiti koštani petni izdanak ili trn – calcar calcanei (javlja se i kod 15% bolesnika bez simptoma). On nastaje kao posljedica kroničnog rastezanja fascije te ga se smatra rezultatom a ne uzrokom nastanka plantarnog fascitisa. Nastaje kao rezultat obrane organizma, dolazi do stvaranja kalcifikata na hvatištu tetive kako bi spriječio njeno oštećenje. UZV, MR se ne koriste rutinski ali mogu pokazati  zadebljanje fascije, burze i rupture.

Liječenje

Konzervativno:

 • Protuupalni lijekovi – NSAR, injekcije kortikosteroida s lokalnim anestetikom u područje kalkanearnog hvatišta plantarne fascije.
 • Kriomasaža s ciljem ublažavanja boli – 5/6 puta na dan po 15-20 min. Dugotrajna primjena daje sve slabije rezultate.
 • Vježbe istezanja –  vrlo učinkovite, osobito kod pacijenata koji imaju pojačanu napetost Ahilove tetive. Pacijente treba naučiti pravilnom izvođenju vježbi istezanja plantarne fascije, Ahilove tetive, stražnje skupine mišića potkoljenice te mišića stopala. Učinkovitost vježbi je veča ako se ponavljaju nekoliko puta dnevno.
 • Imobilizacija tijekom noći (engl. „night splint“) – gležanj se imobilizira u dorzalnoj fleksiji od 5° te uz blagu dorzifleksiju prstiju. Kako je stopalo u stalnom neutralnom položaju, ne dolazi do skraćenja plantarne fascije tijekom noći a time ni pojave intenzivne boli ujutro kod prvih koraka.
 • Korištenje “taping-a”
 • Ultrazvuk, visokonaponska galvanska stimulacija i duboka poprečna masaža. Dokazan je i pozitivan učinak naizmjenične primjene ultrazvuka i leda te primjene izmjeničnih kupki hladnom i toplom vodom.
 • Izvantjelesna terapija udarnim valom (engl. Extracorporeal Shock Wave Therapy-ESWL) – putem ultrazvuka se stvara polje visokog tlaka na ozlijeđenom mjestu, te se na taj način potiče resorpcija kalcifikata i ubrzava  se proces cijeljenja.

Navedene oblike konzervativnog liječenja plantarnog fascitisa potrebno je kombinirati s ortotskom terapijom. Jedna od prvih mjera u liječenju treba biti postavljanje silikonskog uloška pod petu. Najkorisnija je primjena ortopedskih uložaka izrađenih na temelju pedobarografske analize i potom CAM/CAD obrade. Ortotskom terapijom se smanjuje napetost plantarne fascije koja je uzrokovana prekomjernom pronacijom stopala time što se podupire medijalni uzdužni svod stopala. Postiže se bolji položaj kalkaneusa i dobiva potpora glavice prve metatarzalne kosti i pete. Kod uudubljenog stopala ortopedskim uloškom se podupire svod stopala i rasterećuje napetost plantarne fascije.

Vidi primjere vježbi kod plantarnog fascitisa.

Operativno:

Poduzima se kod pacijenataa kod kojih simptomi bolesti traju duže od 6 do 12 mj., unatoč provedenom konzervativnom liječenju. To su najčešć sportaši koji za vrijeme treninga i natjecanja podnose ekstremna opterećenja.
Ranije je većina kirurških zahvata bila usmjerena uklanjanju koštanog petnog izdanka (calcar calcanei), međutim rezultati nisu bili zadovoljavajući, jer koštani izdanak nije uzrok nego posljedica plantarnog fascitisa.
Otvorena plantarna fasciotomija i fasciectomia bez uklanjanja koštanog izdanka pokazala se kao efikasna metoda liječenja. Fasciotomijom tj. opuštanjem plantarne fascije postiže se značajno smanjenje bolnosti u području fascije.

Nakon kirurškog zahvata potrebno je omogućiti prirodni proces cijeljenja fascije. Pacijent je imobiliziran u 2-3 tj., bez opeterećenja na operirano stopalo. Zatim se započinje s vježbama rastezanja. Početak sportske aktivnosti može se očekivati 6-8 tj. nakon operacije. Potpuni povratak sportskoj aktivnosti je individualan,

Plantarna fasciotomija može se učiniti i endoskopski. Endoskopski zahvat je manje traumatizirajući, a postoperativni oporavak kraći. Aktivni pokreti u gležnju i prstima dopušteni su odmah po oporavku od anestezije, a hod uz štake i opterećenje moguć je već nakon 48 sati. Također, funkcionalni rezultati pri endoskopskom pristupu su mnogo bolji nego kod otvorenog pristupa.

Liječenje plantarnog fascitisa u sportaša

Liječenju sportaša potrebno je pristupati drugačije nego liječenju prosječne populacije. Cilj sportaša je što raniji povratak sportskoj aktivnosti uz što manji gubitak treninga i natjecanja. U većini slučajeva terapija je agresivnija. Autori naglašavaju važnost prevencije plantarnog fascitisa – zagrijavanje i vježbe rastezanja prije sportske aktivnosti te pravilan odabir obuće.
O liječenju sportaša s plantarnim fascitisom, prema preporukama The American Academy of Podiatric Sports Medicine (AAPSM), možete doznati više na : http://www.aapsm.org/plantar_fasciitis.html

Literatura:

 1. Jeleč Ž., Cicvara-Pećina T, Klobučar H, Bićanić G, Jelić M, Pećina M. Plantarni fascitis. Hrvat. Športskomed. Vjesn. 2008;23:3-10
 2. Bojanić I. „Bol u peti“, plantarni fasciitis. Objavljeno 31.08.2010. URL:http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/18938/bol-u-peti-plantarni-fasciitis.html Datum pristupa: 3.6.2013.
 3. Douglas Richie, Jr. Plantar Fasciitis: Treatment Pearls. The American Academy of Podiatric Sports Medicine (AAPSM) URL: http://www.aapsm.org/plantar_fasciitis.html Datum pristupa: 3.6.2013.

2 misli o “Plantarni fascitis – fizioterapija

 1. Molim vas ali zaista molim da mi odgovorite. Naime imam bolove u stopalima vec vise od pet godina a bolovi su nesnosljivi. Nema sto nisam pila za bolove. Najvise me bole nakon stajanja, hoda i uvece . Imam po dva trna na svakoj nozi, ispod pete i na ahilovim petama. Ja ove bolove nemogu da trpim. Vec sam jako i depresivna. Molim vas sto da radim. Isla sam i na laser ultrazvuk led sok terapiju ali mi je sve gore. Isjreno vas molim za pomoc. Imam 54 godine.

  Sviđa mi se

  • Savjetujem Vam da potrazite dobrog lijecnika ako je potrebno i privatnog koji ce Vam bolje moci reci koje imate opcije za daljnje lijecenje.

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s