Korištenje pomagala u aktivnostim svakodnevnog života

Pomagala u aktivnostima svakodnevnog života

U okviru rehabilitacije značajna je primjena različitih ortopedskih pomagala. Pomagala koja se koriste u aktivnostima svakodnevnog života bolesnih osoba (kretanju, higijeni, toaletu, kupanju, oblačenju, transferu i hranjenju) trebaju pomoći kako bi se ublažila njihova bolest ili invalidnost odnosno spriječilo pogoršanje i omogućiti odnosno olakšati ophođenje s predmetima iz svakodnevnog života. Njima se osobe koriste za lakše samozbrinjavanje i veću neovisnost. Moguće su manje prilagodbe npr. pribora za jelo, češlja, četkice za zube pa sve do posebno adaptirane opreme npr. u kupaonici i kuhinji te svladavanje arhitektonskih barijera.

Za osobe s problemima u komunikaciji su važni prilagođeni pribor za pisanje, računalo s prilagođenim programom te s mogućnošću upravljanja dodirom, glasom, puhanjem, kao i svi sustavi za nadomjesnu komunikaciju.

U prometu su značajni zvučni semafori, a u kretanju osjetilno taktilne zone za slijepe i pas vodič, a za gluhe telefaks i informacije na teletekstu.

Osobito je značajna:

 • procjena funkcionalnog statusa-kako bi se odabralo adekvatno pomagalo
 • prilagodba standardnog pomagala potrebi bolesnika
 • edukacija bolesnika za njegovu primjenu

Važno je i da su pomagala izrađena od kvalitetnih materijala, da su male težine i dobrog dizajna i da imaju mogućnost prilagodbe.

Primjer procjene koja se vrlo često provodi je kod osoba sa reumatološkim bolestima-procjena funkcije šake (za utvrđivanju stvarnog stanja funkcionalnosti šake procjena se provodi za vrijeme bolesnikove provedbe aktivnosti):

 1. odijevanja (zakopčavanje gumba, vezanje vezica…)
 2. hranjenja (rezanje kruha, podizanje čaša, razmazivanje maslaca…)
 3. aktivnosti poput pisanja, korištenja telefona, osobne njege, baratanja novcem…
 4. aktivnosti u kuhinji (baratanje za štednjakom)
 5. hobija (pletenje, kukičanje, slikanje, vožnja auta, fotografiranje…)
 6. aktivnosti produktivnosti (rad na računalu, pisanje…)

Pokretljivost

Za izvođenje svakodnevnih aktivnosti važna je pokretljivost. Kod djelomično otežanog hoda za omogučavanje i poboljšanje kretanja primjenjuju se štapovi, štake i hodalice pri čemu je potrebno prilagoditi standardno pomagalo potrebi bolesnika (mora se podesiti visina čime se osigurava optimalna potpora i učinkovitost pomagala) i educirati bolesnika za primjenu pomagala. Ova pomagala istovremeno osobi s otežanim hodom pružaju i psihološku podršku osiguravajući joj stabilnost i smanjujući rizik od padova i ozljeda.

Crutches against orange wall

Crutches against orange wall (Photo credit: net_efekt)

Kod potpune nemogućnosti hodanja koriste se invalidska kolica kako bi se onesposobljenoj osobi omogućilo kretanje i što veća samostalnost u svakodnevnim aktivnostima života. Postoje različite vrste: kolica na pokretanje pomoću obruča na kotačima, na elektromotorni pogon, specijalna kolica za bavljenje sportom… Invalidska kolica potrebno je prilagoditi tijelu osobe koja će ih koristiti; postaviti oslonce za ruke i noge na odgovarajuću visinu, podesiti naslon stolice načinu sjedenja, podstaviti mekim materijalom mjesta pretpostavljenog najvećeg pritiska tijela o podlogu da bi se na taj način eliminirao osjećaj bola ili neugode i omogućila dobra distribucija tjelesne težine.

Odijevanje

Kod odijevanja pomagala se koriste za lakše oblačenje, zakopčavanje gumbiju/patentnih zatvarača, vezanje vezica, nakit i dr. Ovisno o stupnju ograničenja pokreta gornjih ekstremiteta, većina odjevnih predmeta može stvarati poteškoće.

Primjerice:

 • kad je oštećen zgloba ramena ili lakta- dolazi do značajnih problema pri odijevanju preko glave (majica) ili preko ramena (košulja), zakopčavanja gornjih gumba košulje i stražnjeg zakopčavanja (grudnjak)
 • kada su prisutna oštećenja kuka ili koljena- dolazi do poteškoća pri odijevanju hlača, suknje, čarapa, cipela
 • kod oštećenja šake problemi će nastati pri zakopčavanju remena, gumba, ili čak općenito kod oblačenja iz razloga što dolazi do smanjene snage u šaci.

Najčešća pomagala koja se preporučaju korisnicima su: drška za odijevanje, žlica za oblačenje cipela sa produženom drškom, pomagalo za oblačenje čarapa, drška za zakopčavanje gumba. Također se može bolesniku preporučiti odjeću koja je lakša za odijevanje.

Aktivnosti u kojima je potrebna pokretljivost šake

Slaba funkcionalnost šake i čitavog gornjeg ekstremiteta može uzrokovati niz problema i kod pisanja, podizanja malih predmeta, baratanja sa prekidačima, otvaranja vrata (s uzdužnom ili kružnom kvakom), otključavanja vrata, baratanja sa prekidačima na štednjaku, utičnicama…

Kod problema pisanja, preporučaju se zadebljana pomagala za pisanje a osoba koje imaju znatno ograničenu pokretljivost ramenog zgloba može koristiti prethodno spomenutu dršku za odijevanje, kao pomagalo za baratanje sa prekidačima za svijetlo. Kod ostalih poteškoća može se koristiti zadebljanja ključa za lakše baratanje sa istim, prilagođene utičnice …

Hranjenje

Poteškoće mogu biti kod: nabave namirnica, upotrebe kućanskih aparata (štednjaka, pečnice, mikrovalne, tostera, sokovnika, miksera, vage i dr.), pripreme namirnica (rezanja, čišćenja, mazanja, točenja), termičke obrade namirnica (odmrzavanja, kuhanja jednostavnih jela i napitaka, pripremanja složenijih jela i dr.) i jedenja (upotreba žlice, vilice, noža, dr.).

Najveće su poteškoće:

 • sa hvatom – rješenje je u adaptaciji pribora osiguravanjem većeg hvata. Kada je hvat u potpunosti izgubljen može se koristiti drška koja se pomoću čičak trake hvata za bolesnikovu ruku.
 • zbog ograničenja pokreta u laktu i ramenu
 • vrlo često sama težina predmeta može biti problem

Otvaranje konzervi i staklenki-koristi se npr.posebno dizajnirani otvarač za konzerve i staklenke koji se pričvrsti za podlogu i omogućava njihovo lakše otvaranje . Rezanje i sjeckanje- koriste se namjenski oblikovani noževi s podlogom ili sjeckalice sa dvije ručke. Otvaranje slavina-koriste se slavine sa ručkom na podizanje koje se mogu lakše otvoriti dlanom Čišćenje- koristi se spužva za čišćenje na dugoj drški da se izbjegne pretjerano sagibanje. Spužvu se cijedi tako da ju se pritisnete otvorenim dlanom uz sudoper ili umivaonik ili je pritiskom između dlanova.

Kuhinje bez barijera

Kod osoba s invaliditetom u invalidskim kolicima kuhinja treba biti posebno prilagođena tako da se omogući normalno kretanje kolicima, isključe pri tome svi potencijalni izvori opasnosti kao i nedostupni kutovi.

Osnovni principi prilgodbe kuhinje:

 • štednjak,radna ploha i sudoper moraju biti za korisnike invalidskih kolica kutni, ili postavljeni jedan do drugoga uz mogućnost slobodnog prostora za noge u visini koja odgovara takvom korisniku
 • u kuhinji mora postojati slobodna i dovoljna površina kretanja
 • treba voditi računa o pristupu radnim područjima bez barijera- do ostave, do prostora za hlađenje, pripremu hrane, pranje suđa, kao i za pečenje i kuhanje
 • izbjegavaju se teško dostupni kutovi
 • kuhinja mora imati mehaničko provjetravanje, unatoč tomu moraju biti dostupni i prozori
 • daje prednost kontrastnim bojama te se jasno istiću sklopke
 • podne obloge moraju biti lagane za održavanje, koje se ne kližu
 • svi potrebni uređaji i pribor moraju biti na dohvat ruke ( po mogućnosti dostupni samo jednom rukom)

 Osobna njega i higijena

Osobna njega i higijena obuhvaća kupanje, korištenje wc-a, brigu o kosi, pranje zubi, njega noktiju, njegu kože/primjena kozmetičkih sredstava, šminkanje i dr.

Ograničenje pokretljivosti ramena i/ili lakta može uzrokovati probleme pri dosezanju leđa, stražnje strane vrata ili glave pri aktivnostima osobne njege (aktivnosti samozbrinjavanja). Kod težih oštećenja šake, osoba može imati problema pri pranju ruku i pranju zuba. Pranje kose jednako tako može biti jako otežano. Pomagala koja se koriste u navedenim slučajevima su: drška sa spužvom na kraju, pomagalo za istiskanje paste za zube, češalj ili četkica sa produljenom drškom.

WC školjka

Za osobe s ograničenim mogućnostima kretanja jako je bitno da što duže vrijeme zadrže svoju samostalnost kako bi prilikom posjeta WC-u imali svoju intimu i privatnost. Kako bi se omogućilo korištenje zahoda bez tuđe pomoći, postoji veliki broj pomagala, koji se mogu postaviti i bez većih građevinskih zahvata. To su: -podesiva WC školjka, ukoliko se ne može postaviti, može se sjedalicom na WC školjki podesiti visina i tako prilagoditi potrebama korisnika -koriste se i rukohvati, najčešće preklopni koji služe za oslanjanje i sigurno sjedanje. Djelomično su opskrbljeni dodatnim funkcijama, kao npr. držačem za WC papir. – držači WC papira s instaliranim prekidačem odmotavanja papira, kojima se može rukovati sa samo jednom rukom – mehanizam za puštanje vode mora biti postavljen sa strane na zidu ili na rukohvatu. Postoji i bezkontaktno, automatizirano puštanje vode u WC školjki, koje pruža optimalnu higijenu i maksimalni komfor.Ono se može montirati ili nadopuniti na svaku WC školjku. -specijalno ergonomski oblikovane WC četke

Pomagala za kadu

Kako bi se kada mogla koristiti bez tuđe pomoći postoji veliki broj pomagala, koji se koriste u kadi. Koriste se rukohvati i držači, koji kod ulaza i izlaza iz kade pružaju sigurnost. Kod težih pacijenata skoro samostalan ulazak u kadu omogućuje dizalo za kadu. S lakim pokretanjem ručice dizalo se spušta ili diže. Za ulazak u kadu također je bitna jedna niska strana kade. Sjedenje za vrijeme kupanja omogućuju umetnuta sjedala i stolice koje se mogu postaviti u svakoj kadi. Nadalje postoje sjedalice koje se mogu okretati. Na taj se način prvo može ugodno sjesti s vanjske strane i onda okrenuti u smjeru kade. Dno kade bi trebalo biti sigurno od klizanja.

Miješalica u kadi treba pružiti maksimalni komfor rukovanja i sigurnost.

Termostat sa sigurnošću od opeklina, s kojim se lako rukuje bi bio idealan.

Postoje i specijalne kade za kupaonice bez prepreka koje nude poseban komfor pri kupanju. Opremljene su npr. s naslonjačima za sjedenje, glavu i leđa, pomagalima za ulaz, rukohvatima i vratima na kadi.

Tuš

Tuševima bez praga lako mu se može pristupiti i čak se s invalidskim kolicima može u njega ući. Takvi tuševi pružaju veći stupanj higijene, lakše se održavaju. Oni se vizualno odvajaju od popločenog poda kupaonice. U tuševima se mogu smjestiti sjedalice na sklapanje i sjedalice koje se objese u tuš. Također se mogu koristiti stolci s naslonom ili bez naslona

Umivaonik

Umivaonik treba biti takav da se može koristiti sjedeći, da je pristupačan za osobe u invalidskim kolicima. Visina umivaonika ovisi o visini osobe, koje sjedi ispred. Svakako su od pomoći rukohvati i držači koji se montiraju u blizini umivaonika. Oni omogućuju osobama s manjim poteškoćama u kretanju samostalno korištenje u stojećoj poziciji. Pored navedenog pružaju stabilnost pri sjedanju na stolac, koji se treba naći u blizini umivaonika.

Ogledalo iznad umivaonika treba zadovoljiti zahtjevima osobe koja sjedi. Nude se posebna ogledala koja se mogu povući prema naprijed, koje može koristiti kako osoba koja sjedi tako i osoba koja stoji.

Sanitarne prostorije moraju biti dostupne hodnikom iz spavaće sobe, vrata kupaonice moraju biti izvedena s otvaranjem prema vani, kako bi se s vanjske strane mogla oključati. Za korisnike invalidskih kolica neophodna je ugradnja specijalnog WC-a s mogućnošću promjene visine sjedenja i pristupa invalidskim kolicima.

 Arhitektonske barijere

Okoliš i njegova prilagodba također su značajni za podizanje kvalitete življenja osoba s invaliditetom, ali i za ostalo pučanstvo. Kontinuirano se rješavaju arhitektonske prepreke za pristup značajnim objektima (kao što su zdravstvene ustanove, banke, pošte, škole, crkve, sportski objekti itd.), rade se prilazne rampe, ugrađuju dizalice i liftovi. U stambenim se zgradama rade prilagođeni stanovi u prizemlju za osobe s invalidnošću, na cestama se spuštaju nogostupi, ugrađuju se zvučni semafori, spuštaju se javne telefonske govornice, prilagođavaju se sobe u hotelima, WC u javnim ustanovama. Prilagođeni su i prilazi mnogim parkovima, plažama, sportsko-rekreacijskim objektima. Sve je više ortopedsko-tehničkih radionica i specijaliziranih prodavaonica ortopedskih pomagala u kojima se mogu nabaviti visoko kvalitetna i tehnički sofisticirana pomagala.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s