Trodimenzionalni tretman skolioza po Schroth metodi (BSPTS) – TEČAJ

Autor: Maja Topolovec, bacc. physioth.

Schroth metoda svjetski je priznata konzervativna 3D terapijska metoda za osobe s deformacijom kralježnice (skolioza, kifoza i lordoza) svih dobi, osobito djece. Nazvana je po Katharini Schroth (1894.– 1985.) koja je prva uvela u terapiju skolioza spoj trodimenzionalne korekcije iskrivljenja kralježnice i posebnih vježbi disanja. Gotovo cijeli život posvetila je tretmanu skolioza i razvila kliničku klasifikaciju tipova skolioza, prema kojoj se kreiraju vježbe. Kćer, fizioterapeutkinja Christa Lehnert–Schroth i unuk, dr. Hans Rudolf Weiß – specijalist ortopedije i fizikalne medicine, također su se posvetili usavršavanju konzervativnog liječenja deformacija kralježnice.

wp_20161012_14_30_04_pro

Skolioza je deformacija kod koje dolazi do trodimenzionalnog iskrivljenja kralježnice. Schroth metoda trup promatra u obliku blokova (rameni obruč, grudni koš, križa, zdjelica) koji se postepeno klinasto deformiraju i rotiraju jedan u odnosu na drugi. Vježbe su individualno prilagođene pacijentovom tipu skolioze. Precizno su definirani početni položaji za svaku vježbu, s ciljem korekcije međusobnog odnosa blokova trupa nakon čega se uvodi specifične vježbe disanja s ciljem aktivne derotacije. Važan dio čini i edukaciju pacijenata i održavanje korekcije tijekom svakodnevnih aktivnosti.

Škole bazirane na Schroth metodi

U svijetu postoji više škola koje se baziraju na metodi Katarine Schroth i danas je centar edukacije ASKLEPIOS Katharina Schroth Klinik ( Bad Sobernheim, Njemačka). Na osnovama te škole razvijena je u Španjolskoj Barcelona Scoliosis Physical Therapy School (BSPTS) koju vodi dr. Manuel Rigo, svjetski stručnjak broj za ortoze za skoliozu koji je unaprijedio Chenau ortozu i prvi predsjednik SOSORT-a (Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment). Ovdje još treba spomenuti i The Schroth Best Practice modificiranu metodu Schrotha doktora H.R.Weiß-a.

Sva 3 Schroth pravca u osnovi koriste iste/slične vježbe (u svakom slučaju princip je isti), ali koriste malo drugačiju klasifikaciju. Originalna Schroth metoda koristi klasifikaciju za propisivanje vježbi pacijentu, a BSPTS i Dr Weiß je koriste i za pravljenje ortoza. Što se tiče tretmana vježbama, u principu bi bio isti. Schroth i BSPTS se mogu koristiti za sve vrste skolioza, dok je “Best practice” namijenjen manjim krivinama kod djece koja su u fazi rasta i razvoja. Sva 3 pravca koriste obuku pacijenta u svakodnevnim aktivnostima (kako sjediti, stajati, hodati i dr.), s time da ” Best Practice” daje najveći naglasak na to.
Zanimljivo je i da BSPTS obučava isključivo fizioterapeute, dok ostala dva pravca omogućavaju edukaciju i drugim profesijama iz zdravstva. Također, sve 3 metode za klasifikaciju koriste informacije s RTG snimke ali BSPTS temeljito analizira snimku i uz kliničku prezentaciju (pregled) pacijenta odlučuje se o klasifikaciji.

Barcelona Scoliosis Physical Therapy School (BSPTS)

Pionir škole u Barceloni bila je Elena Salva. Katharinu Schroth i Christu Lehnert-Schroth upoznala je u Njemačkoj 60-tih godina. Elena Salva i Christa Lehnert Schroth bile su kolegice i dobre prijateljice. Nakon povratka u Španjolsku Elena je osnovala svoj institut u Barceloni i počela s korištenjem Schroth metode u terapiji pacijenata sa skoliozom. Nakon njene smrti njezin rad su nastavili kćer, dr. Gloria Quera Salvá, i njezin suprug, dr. Manuel Rigo. Prvi tečaj za fizioterapeute u Barceloni održan je 1989. godine a kasnije je edukacija nastavljena u Izraelu i SAD-u te, nama najbliže, u Beogradu.

 

VIŠE O BSPTS TEČAJU u Beogradu

Predavač: Dr. Mina Jelačić, certificirani BSPTS instruktor. Svoju edukaciju završila je kod dr. Manuela Riga, osnivača BSPTS, i sa njim obavlja kliničko-radiološku evaluaciju pacijenata.
Mjesto održavanja tečaja: Beograd
Kotizacija: 1000 € , za polaznike s područje EU 1600 €
Trajanje 10 dana
Napomena: odabir kandidata se vrši na osnovu prolaza ulaznog testa
Podatci o održavanju tečaja su dostupni na stranicama Društva za usavršavanje i medicinsko obrazovanje – DEUS.

U 10 dana se prolazi teoretski i praktični dio nekirurškog tretmana idiopatskih skolioza i kifoza vježbama zasnovanim na principima K. Schroth. To uključuje opširno i detaljno objašnjenje anatomije, etiologije i tretmana skolioze. Polaznike se uči kako prepoznati različite obrasce krivina kod skolioze i kako ih tretirati. Tečaj se sastoji od predavanja i rada međusobno i s pacijentima.

 

MOJI DOJMOVI

Oduševljena!! S obzirom na to da sam tjedan dana prije završila na bolovanju i prvi dan koji sam provela van kuće je bio u busu do Beograda bojala sam se kako ću izdržati 10 dana, ali već nakon prvog sam zaboravila sav umor. I činjenicu da je tečaj za nas skuplji za ne tako malih 600€ Prvih par dana je bilo više teorije uz nešto demonstracija vježbi i nakon toga, uglavnom, juriš u hotel i sređivanje bilješki. Potrebna je dobra koncentracija i najbolje je odmah se početi pripremati za ispit jer jednostavno nema dovoljno vremena za učenje. Nakon što se prođu vježbe, na sebi i partnerima, počinje se raditi s pacijentima. Po završetku slijedi ispit, pismeni i usmeni. Zadnji dan je za ostavljen za analizu ispita.

Kada govorimo o tečajevima uvijek naglašavamo koliko je važan sam instruktor. Ovdje je to vrlo očito. Malo je tako mladih i stručnih ljudi poput dr. Jelačić koji su posvećenih svojem poslu i koji svoje znanje žele i znaju kako podijeliti. Nema ni jednog pitanja na koje nam nije odgovoreno, ništa nije bilo teško ponovno objasniti. Također, Ljiljana Katunac kao i svi iz Fiziobalansa bili su krasni domaćini, spremni na dijeljenje svog znanja sa nama (uz kavu/čaj i peciva :).

media-share-0-02-05-a1bda2c0e46f944738d4349cd3a3b19e7bba88cfc690cbd4c9090746be5f5602-picture

Schroth u Zagrebu

Ove godine, prvi puta, Specijalna bolnica Goljak i HUNRBT organiziraju Trodimenzionalni tretman skolioza na principima SCHROT metode u Zagrebu.

16991872_1511054875573218_3421332503496454578_o

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s